Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η Ζωή της Πεταλούδας...

Κάποια μέρα ένας άνθρωπος είδε το κουκούλι μιας κάμπιας,
στο οποίο υπήρχε μία χαραμάδα από την οποία προσπαθούσε να βγεί μια μικρή πεταλούδα....
Περνούσε όμως ο καιρός και η πεταλούδα αδυνατούσε να ανοίξει την χαραμάδα για να βγει...

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ποια η ερμηνεία της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου;


Α) Ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Είναι ο «πρωτοστάτης άγγελος», ο αγγελιοφόρος του Θεού, που έφερε στην αγνή κόρη της Ναζαρέτ το χαρμόσυνο μήνυμα. Η στάση του σώματός του εκφράζει τη χαρά που έφερε το άγγελμά του. Παρόλο που ο αρχάγγελος βρίσκεται στο έδαφος, παρουσιάζεται με ορμή κίνησης, όπως άλλωστε μαρτυρεί το άνοιγμα των ποδιών του. Στον Ευαγγελισμό της Μονής Δαφνίου η στάση του αγγέλου δίνει με αριστουργηματικό τρόπο την εντύπωση πως η πτήση του δεν έχει τελειώσει, καθώς μιλάει στη Θεοτόκο. Ο Γαβριήλ με το αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο, που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο και όχι κρίνο, όπως μάς έχει συνηθίσει η δυτική ζωγραφική. Το δεξί του χέρι απλώνεται με βίαιη κίνηση προς τη Θεοτόκο σε σχήμα ομιλίας. Βόα σ’ αυτήν κατά το γνωστό τροπάριο «ποιον σοι εγκώμιον προσαγάγω επάξιον; τι δε ονομάσω σε; απορώ και εξίσταμαι. Διο, ως προσετάγην (=διατάχτηκα), βοώ σοι, Χαίρε η Κεχαριτωμένη».

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Μπαμπά, έχεις 25 ευρώ;»


  1. Ένα απόγευμα πλησιάζει ο μικρός γιος τον πολυάσχολο μπαμπά του που μόλις είχε γυρίσει από τη δουλειά κουρασμένος και τον ρωτάει:
    -Μπαμπά, πόσα χρήματα βγάζεις τη μέρα;
    -Γιατί ρωτάς; αποκρίθηκε ο πατέρας.
    -Θα ήθελα να ξέρω. Σε παρακαλώ, πες μου, συνέχισε ο γιος.
    -50 ευρώ τη μέρα, απάντησε ο πατέρας.
    -Τότε μπορείς να μου δανείσεις 25 ευρώ; ξαναρώτησε ο γιος.


Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στιγμές από την Εκδήλωση της Ι.Μ.Π. για την 25η Μαρτίου

Λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου, ξεκίνησε η Εορταστική Εκδήλωση του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με αφορμή την επερχόμενη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου του 1821. Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο «Αθανάσιος Κανελλόπουλος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Όλες οι ενορίες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

"...Γιατί γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι η Πατρίδα..."

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη Εορταστική Εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με την ευκαιρία της διπλής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.
Στην Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ,

Επίσης μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι» To πρόγραμμα των Παραδοσιακών Χορευτικών Τμημάτων έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Δείξε στους φίλους σου πόσο τους νοιάζεσαι.

Ήταν μια φορά ένας νεαρός, ο οποίος συμπεριφερόταν μερικές φορές βίαια.
Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακουλάκι με καρφιά και του είπε να καρφώνει ένα καρφί στο πεζοδρόμιο
μπροστά από τον κήπο κάθε φορά που θα έχανε την υπομονή του και θα μάλωνε με κάποιον.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τα πρόσφορα των παιδιών.

Το μάθημα του Σαββάτου το αφιερώσαμε στο πρόσφορο. Τα παιδιά μάθανε απο τον ιερέα νεότητος π. Ανδρέα Καβάσιλα για την σφραγίδα, τι συμβολίζει και πως την χρησιμοποιούν. Οι κατηχητές άρχισαν να ζυμώνουν και στην συνέχεια μοιράσαν στα παιδιά το ζυμάρι για να ζυμώσει το καθ' ένα το προσφοράκι του. Τέλος πατήσανε την μικρή σφραγίδα.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια.

Και οι σαράντα αυτοί Άγιοι ήταν στρατιώτες στο πιο επίλεκτο τάγμα του στρατού του Λικινίου. Όταν αυτός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών, οι Άγιοι σαράντα συλλαμβάνονται αμέσως από τον έπαρχο Αγρικόλα (στη Σεβάστεια). Στην αρχή τους επαινεί και τους υπόσχεται αμοιβές και αξιώματα, για να αρνηθούν την πίστη τους. Τότε ένας από τους σαράντα, ο Κάνδιδος, απαντά: «Ευχαριστούμε για τους επαίνους της ανδρείας μας. Άλλ' ο Χριστός, στον όποιο πιστεύουμε, μας διδάσκει ότι στον καθένα άρχοντα πρέπει να του προσφέρουμε ό,τι του ανήκει. Και γι' αυτό στο βασιλέα προσφέρουμε τη στρατιωτική υπακοή. Αν, όμως, ενώ ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν ζημιώνουμε το κράτος, αλλά μάλλον το ωφελούμε με την υπηρεσία μας, γιατί μας ανακρίνεις για την πίστη πού μορφώνει τέτοιους χαρακτήρες και οδηγεί σε τέτοια έργα;» Ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί με ήρεμο τρόπο και διέταξε να τους βασανίσουν.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

14o Μάθημα (02/03/2012 - 03/03/2012)

Στο σημερινό μάθημα τα παιδιά του προσχολικού τμήματος μιλήσανε για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μάθανε τι γίνεται σε όλη αυτή την περίοδο, για τους χαιρετισμούς και για τον Ακάθιστο ύμνο. Τι είναι η νηστεία; και πως μπορούν τα παιδιά να νηστεύσουν.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ακάθιστος ύμνος

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω(κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα). Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου.

Η πάνσεπτη και χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας μας η οποία βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοαπιδίου του Αγίου Όρους είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της.
Κατά την ιερά πα΄ραδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας, η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, ανέστη και ανελύφθει εν σώματι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεώς της, έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη. Και ο Θωμάς μαζί με τους άλλους Αποστόλους αφού άνοιξαν τον Τάφο «ουχ εύρον το σώμα» της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς και με μια λέξη, της μεταστάσεώς της.