Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η συμμετοχή της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών


Ο βαθμός ικανότητας των παιδιών να αφομοιώνουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, καθώς και η απόκτηση δεξιοτήτων και συμπεριφορών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. 
 Μερικούς αιώνες πριν, όλα αυτά επιτυγχάνονταν μέσα από σκληρές και επώδυνες διαδικασίες. Σήμερα το ρόλο αυτό καλούνται να διαμορφώσουν άλλοι, ηπιότεροι κοινωνικοποιητικοί παράγοντες, ανάμεσά τους, και στο υψηλότερο βάθρο, η τηλεόραση. Η τηλεόραση, δηλαδή, έχει τις ίδιες δυνατότητες που διαθέτει και η οικογένεια στο να διαμορφώνει πρότυπα και στάσεις ζωής στα νεότερα μέλη της. Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν από την τηλεόραση πώς πρέπει να γίνονται αρεστά στην παρέα τους, πώς θα ντύνονται σύμφωνα με τη μόδα, πώς θα συμπεριφέρονται προς τους συνομηλίκους τους κ.ά. (Κούρτη, 2004:117).

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τι μάθαμε σήμερα στο Κατηχητικό;


 Όλοι σήμερα στο σπίτι δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Ο Μιχαλάκης διαβάζει.
- Δεν θα βγεις έξω να παίξεις σήμερα Μιχαλάκη;, ρώτησε η μητέρα του.
- Θα
 διαβάσω πρώτα τα μαθήματα μου μανούλα.
-
 Δόξα σι ο θεός! ψιθύρισε η μαμά. Αυτό είναι σωστό θαύμα .
Γιατί ποιος δεν ήξερε τον Μιχαλάκη!!Ήταν ο καπετάν φασαρίας του σπιτιού. Μόλις γύριζε πό το σχολείο ,αμέσως παιχνίδι.Που μυαλό για διάβασμα. Και βέβαια δεν ήταν καθόλου καλός μαθητής. Σήμερα όμως τι αλλαγή. Όλοι περίμεναν με περιέργεια να μάθουν τι
 συμβαίνει , ώσπου στο τραπέζι ο Μιχαλάκης είπε.
-Θέλετε να σας πω μια ιστορία που άκουσα σήμερα στο
 κατηχητικό;

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ποια η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία;

Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 - 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 - 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο ( 1 Ιανουαρίου), χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο (13 Νοεμβρίου) και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο (25 Ιανουαρίου), θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο στρατός θα μεταφέρει παιδιά με ειδικές ανάγκες στα σχολεία τους


Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρατείνεται η διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως οδηγών και συνοδών σχολικών λεωφορείων, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές Ειδικών Σχολείων, μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους 2012-13. 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές του σχολικού έτους, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει 33 Υπαξιωματικούς ως οδηγούς και 38 συνοδούς για τον σκοπό αυτό.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προκειμένου να μετακινούνται οι μαθητές Ειδικών Σχολείων. 

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου στον Ναό μας.



Την Κυριακή 27/01 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου  Πειραιώς, η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ Σεραφείμ. 
Ο Σεβασμιότατος τελεί κατά την διάρκεια του έτους όλες τις σωζόμενες αρχαιοπρεπείς Θείες Λειτουργίες στους ναούς του Πειραιά προς καταρτισμό και ωφέλεια των πιστών μελών της τοπικής Εκκλησίας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

18ος Διεθνής Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα « Εθνικές Ενδυμασίες και Παραδοσιακοί Χοροί του λαού μου»

Το περιοδικό «Ο κόσμος της Τέχνης» (“The World of Art Magazine”), η Γκαλερί Έργων Τέχνης Νέων του Celje στη Σλοβενία και οι συνεργάτες της προκηρύσσουν τον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Έργων Τέχνης Νέων, με θέμα: 

« Εθνικές Ενδυμασίες και Παραδοσιακοί Χοροί του λαού μου» 

Οι μαθητές θα πρέπει να δημιουργήσουν τα έργα τους αφού πρώτα σκεφθούν: Ποιές είναι οι πολιτιστικές παραδόσεις που μας έχουν κληροδοτηθεί; Τι θα θέλαμε να διαφυλάξουμε για τις μελλοντικές γενιές; Θα πρέπει να επιλεγούν τα έργα που απεικονίζουν καλύτερα την ταυτότητα του λαού μας στο διάβα των αιώνων μέσα από εθνικές ενδυμασίες και παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Στην πίσω όψη του έργου σημειώσατε το όνομα της ενδυμασίας, του χορού, την χρονική περίοδο και τις περιστάσεις του κοινωνικού βίου, των οποίων αποτέλεσαν  αναπόσπαστο μέρος.
 Οι συμμετοχές θα πρέπει να τοποθετηθούν σε χωριστούς φακέλους, ανάλογα με την ομάδα ηλικίας των συμμετεχόντων που  θα αναγράφεται στον φάκελο ως εξής: 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Οι φόβοι που σχετίζονται με την ώρα της προετοιμασίας του ύπνου, είναι σύνηθες φαινόμενο για τα παιδιά της προσχολικής, αλλά και της σχολικής ηλικίας. Ο τυπικός φόβος που εκφράζεται την ώρα του ύπνου, είναι ο φόβος για το σκοτάδι.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ;
Αυτή η αντίδραση θεωρείται φυσιολογική για τα παιδιά της ηλικίας αυτής και είναι μέρος της εξελικτικής τους ανάπτυξης. Ο φόβος για το σκοτάδι αναπτύσσεται όταν τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αίσθηση του κινδύνου, την πιθανότητα ότι στον κόσμο που τα περιβάλλει μπορεί να τους συμβεί κάτι δυσάρεστο ή να τα βλάψουν. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δυσκολεύονται να καταλάβουν την έννοια του πραγματικού κινδύνου και συχνά τον μπερδεύουν με την έντονη φαντασία τους. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το γνωσιακό τους επίπεδο, αναπτύσσονται συχνά μη ρεαλιστικοί φόβοι για το σκοτάδι, όπως για παράδειγμα, μπορεί να φοβούνται ότι κάποιο ζώο, φάντασμα ή τερατόμορφο πλάσμα θα τα βλάψει τη νύχτα.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΦΤΑΙΕΙ Η ΤΣΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ;

Ήταν ένας μύθος που κράτησε χρόνια.
Η σκολίωση είναι άγνωστης αιτιολογίας (δηλαδή δεν ξέρουμε την αιτία που την προκαλεί), είναι κληρονομική και από την αρρώστια αυτήν πάσχουν κυρίως τα κορίτσια (8 φορές πιο συχνά από ότι τα αγόρια ).
Είναι σχετικά συχνή πάθηση, της σχολικής ηλικίας και εμφανίζεται στην ηλικία των 10-12 ετών. 
Ένα στα δέκα παιδιά θα την παρουσιάσει (ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση ). Αυτό σημαίνει πως ο προληπτικός έλεγχος των κοριτσιών ,με βεβαρυμμένο παρελθόν από τη μητέρα τους ,πρέπει να είναι τακτικός και πολύ προσεκτικός. 
Μία από τις πρώτες ενδείξεις που πρέπει να ανησυχήσουν- παραξενέψουν τους γονείς, είναι η κακή εφαρμογή των ρούχων στο σώμα του παιδιού (όταν "κρεμάει" ο ένας ώμος ή "σηκώνεται" ο ένας γοφός ).

Δρ.Κομματάς Κώστας,Παιδίατρος

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικη Κοπή Πίτας Νεότητας Ι.Μ. Πειραιώς.

Στο κατάμεστο χώρο του πνευματικού Κέντρου της Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου Πειραιώς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας έκοψε τη Κυριακή 20 Ιανουαρίου του 2013 και ώρα 7.00 μ.μ., την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα
για το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως, καθώς και τους Ιερείς Νεότητας, Στελέχη του Νεανικού και Ιεραποστολικού έργου και συνεργάτες της Μητροπόλεως μας. Στην Ομιλία του ο Σεβασμιότατος αφού ευχαρίστησε τα στελέχη για την Διακονία τους μέσα στην νεολαία η οποία τόσο διώκεται και πολεμάτε στην σημερινή εποχή ευχήθηκε ο Θεός να ενδυναμώνει ενισχύει και φωτίζει τα στελέχη και τους Ιερείς για την συνέχιση του έργου τους παρά τις αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
Το φλουρί της πίτας έτυχε στην Νεότητα του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Ρέντη.

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες.

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 18.00 στην Κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών με θέμα "Η αποδόμηση της Ιστορίας στην Εκπαίδευση" με ομιλητή τον συγγραφέα Κο Γεώργιο Καραμπελιά. 
Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας.


Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας, Μέγας Αθανάσιος ή Άγιος Αθανάσιος ήταν Χριστιανός επίσκοπος και Πατριάρχης Αλεξανδρείας της Αιγύπτου κατά τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις μεγάλους Πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας και έναν από τους 33 Πατέρες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από πολύ νέος έδειξε την πνευματική κλίση του. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκαν αιρετικές. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας.


Ο Αντώνιος ο Μέγας γεννήθηκε γύρω στο 251 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, από πλούσιους αλλά ευλαβείς γονείς. Από την παιδική του ηλικία τον διακατείχαν η αυτάρκεια και η ολιγάρκεια. Ορφάνεψε σε ηλικία περίπου 20 ετών και από τους δύο γονείς του και απέμεινε με την μικρότερη αδερφή του.Έμαθε μόνος τα γράμματα που θεωρούσε βασικά. Ήταν γνώστης της Αγίας Γραφής, που την είχε αποστηθίσει. Έξι μήνες μετά το θάνατο των γονιών του ο Αντώνιος άκουσε στην εκκλησία την Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου νέου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε στον πλούσιο νέο : πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος πτωχοίς. Συγκινημένος από την ευαγγελική περικοπή, διένειμε την περιουσία του στους φτωχούς.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Η «μαγική» δύναμη της αγκαλιάς σας!

Υπάρχει ένα μέρος όπου ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος και ο εκνευρισμός μένουν απ’ έξω με έναν τρόπο μαγικό.
Εκεί κυριαρχούν η αγάπη και η αποδοχή. 
Για τα παιδιά, αυτό το μέρος βρίσκεται στην αγκαλιά σας.
Σύμφωνα με τη διάσημη αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, που θεωρείται από πολλούς η «μητέρα» της οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
Το δέρμα του μωρού σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα του, και κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Παιδί και κατοικίδια.

Έχετε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπες με τα ατελείωτα παρακαλετά του παιδιού σας να του πάρετε ένα κατοικίδιο γιατί κάπου είδε ένα χαριτωμένο γατάκι ή σκυλάκι; Ίσως δεν πρέπει να βιαστείτε να πείτε «όχι».
Τα κατοικίδια αποτελούν μια εξαιρετικά πολύτιμη και διδακτική εμπειρία με πολύ σημαντικά οφέλη για τα παιδιά. 
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι:

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.


Αυτό το Σάββατο για όλους μας ήταν διαφορετικό. Τα παιδιά του Κατηχητικού επέστρεψαν με μεγάλο ενθουσιασμό για να κάνουν νέα μαθήματα και καινούργιες κατασκευές. 
Το πρώτο μάθημα της νέας Χρονιάς, το αφιερώσαμε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στην συνέχεια το Προσχολικό τμήμα έφτιαξε το ημερολόγιο της Χρονιάς.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Όταν η γιαγιά είναι η νταντά του!


Σίγουρα θα ήσασταν πολύ πιο ήσυχοι γνωρίζοντας ότι το παιδί είναι με τη μητέρα σας όση ώρα λείπετε.
Από την άλλη, είστε σίγουροι ότι η γιαγιά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να το κακομάθει. Ποια είναι τα «υπέρ» και τα «κατά» της γιαγιάς-baby sitter; 
Του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Το συγκλονιστικό σχολείο της γέφυρας.

Ένας αθέατος ήρωας του καιρού μαζεύει κάθε μέρα τα παιδιά μιας παραγκούπολης και τα μαθαίνει γράμματα κάτω από μια γέφυρα στην Ινδία.Στο Νέο Δελχί, κάτω από μια γέφυρα του metro, συντελείται καθημερινά ένα μικρό θαύμα. Γύρω στα 70 παιδιά από τις γειτονικές παραγκουπόλης παρακολουθούν μαθήματα στο υπαίθριο σχολείο που έχει στήσει εκεί ένας αφανής ήρωας, ο 40χρονος Rajesh Kumar Sharma.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ποιοι χώροι θα φιλοξενήσουν αστέγους ενόψει χιονιά...

Τα έκτακτα μέτρα του δήμου Πειραιά για την επέλαση του χιονιά

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, λαμβάνουν έκτακτα προληπτικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες.
Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα: Θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα :
ΚΑΠΗ:
Α1 ΚΑΠΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ 35. ΤΗΛ.210 4511216
Β1 ΚΑΠΗ: ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄9-11. ΤΗΛ. 210 4134052, 4134130
Γ1 ΚΑΠΗ: ΖΕΡΒΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΗΛ. 210 4827543
Δ1 ΚΑΠΗ: ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 42 ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ. ΤΗΛ. 210 4823830
Ε1 ΚΑΠΗ: ΚΑΛΛΕΡΓΗ 142 (ΑΓ. ΣΟΦΙΑ). ΤΗΛ. 210 4635049.

Επίσης, όλα τα ΚΑΠΗ του Δήμου θα είναι ανοιχτά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 και εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν εκτός από τα πέντε ΚΑΠΗ που θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, θα προστεθούν και άλλα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
ΚΑΠΗ
Α1 ΚΑΠΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ 35. ΤΗΛ.210 4511216
Α2 ΚΑΠΗ: ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 63-65. ΤΗΛ. 210 4185846
Β1 ΚΑΠΗ: ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄9-11. ΤΗΛ. 210 4134052, 4134130
Β2 ΚΑΠΗ: ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ 2. ΤΗΛ. 210 4111690
Γ1 ΚΑΠΗ: ΖΕΡΒΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΤΗΛ. 210 4827543
Γ2 ΚΑΠΗ: ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ 9 (Ν. ΦΑΛΗΡΟ). ΤΗΛ. 210 4110386
Δ1 ΚΑΠΗ: ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 42 ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ. ΤΗΛ. 210 4823830
Δ2 ΚΑΠΗ: ΚΩ 44 (ΚΟΚΚΙΝΙΑ). ΤΗΛ. 210 4209085
Ε1 ΚΑΠΗ: ΚΑΛΛΕΡΓΗ 142 (ΑΓ. ΣΟΦΙΑ). ΤΗΛ. 210 4635049
Ε2 ΚΑΠΗ: ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ 44. ΤΗΛ. 210 4633181
Ε3 ΚΑΠΗ: ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 79 ΚΑΙ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ. ΤΗΛ. 210 4207735
Ήδη λειτουργεί ο Ξενώνας Αστέγων. Επίσης, περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210 4194956.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: 210 4194000
Πηγή:Assos

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μαθήματα πειθαρχίας για παιδιά.

Μπορεί οι λέξεις «όρια» και «πειθαρχία» να παραπέμπουν σε παλιότερες και αυστηρότερες εποχές, αλλά όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι επιβάλλοντας ήρεμα και σταθερά την πειθαρχία, ουσιαστικά προστατεύουμε το παιδί μας.
Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και να τα τηρήσουν γιατί:
-Φοβούνται μη «χάσουν» την αγάπη του παιδιού τους.
-Ανησυχούν μην περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης και το πνεύμα του.
-Δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες πειθαρχίας που δέχτηκαν οι ίδιοι ως παιδιά από τους γονείς τους.
-Απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι και τις ελάχιστες ώρες που περνούν μαζί τους δεν θέλουν να βάζουν κανόνες πειθαρχίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χάνουν τη σταθερότητά τους στο μεγάλωμα του παιδιού και εκείνο να καταλήγει εκτός από ανεξέλεγκτο και συγχυσμένο.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ο Βίος του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ.

Την επομένη ημέρα των Θεοφανίων καθιερώθηκε να εορτάζουμε, τη μνήμη του πανίερου προφήτη Ιωάννη Προδρόμου. Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη. Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου.Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε «τα πλήθη».

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά.

Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού, ανάμεσα στα δύο ναρκαλιευτικά του Πολεμικού Ναυτικού “Καλυψώ” και “Ευρώπη”. Το σταυρό ανέσυραν από το θάλασσα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Ερμηνεία της εικόνας.

  • Η βάπτιση του Χριστού ονομάζεται Θεοφάνεια  δηλαδή φανέρωση του Θεού. Είναι μια φανέρωση του Τριαδικού Θεού.
  • Όταν βαπτιζόταν ο Χριστός άνοιξαν οι ουρανοί και το Άγιο Πνεύμα στάθηκε πάνω Του. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι: « και στη δική μας βάπτιση ο Χριστός στέλνει το Άγιο Πνεύμα το οποίο μας καλεί στην ουράνια πατρίδα. Και δε μας καλεί έτσι απλά, αλλά με την πιο μεγάλη τιμή. Διότι δε μας έκανε αγγέλους και αρχαγγέλους, αλλά μας ανέδειξε υιούς του Θεού».
  • Ο Χριστός βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη για να επαναφέρει τον άνθρωπο μέσα στον Παράδεισο από όπου είχε διωχθεί με την παρακοή του. Η επαναφορά μας αυτή στην Βασιλεία του Θεού γίνεται με το άγιο Βάπτισμα.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ποια πρέπει να είναι η προετοιμασία της Θείας Κοινωνίας για παιδιά έως και 12 ετών;


Κατ' αρχάς πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αρχαιότατος θεσμός της Εκκλησίας μας η συμμετοχή και των παιδιών στη Θεία Κοινωνία, από της ημέρας της Βαπτίσεώς τους, όπως αποδεικνύεται και από την Εκκλησιαστική γραμματεία των πρώτων αιώνων. 
Τον πρώτο λόγο περί της νηστείας και προετοιμασίας των παιδιών για την Θεία Κοινωνία βέβαια την έχει ο πνευματικός τους Πατέρας. Αυτός γνωρίζει την ψυχική και πνευματική τους κατάσταση, την δεκτικότητα και αντοχή ενός παιδιού το οποίο και εξομολογεί. Σε αυτόν πρωτίστως πρέπει να απευθύνονται οι γονείς για την προετοιμασία των παιδιών τους.